Monday, January 09, 2017

Kerst in The Catlins

Het zuid-oosten van het Zuider eiland is een gebied met heel veel wild life. En daar zijn we in geïnteresseerd. Bovendien lijkt daar de zon te schijnen en een kerstdiner buiten in de zon zou toch echt te gek zijn!
Het eerste beest van onze bucket list wordt de zeer zeldzame yellow-eyed pinguïn. Op een rotspartij van versteende bomen staan wij (en met ons vele anderen) lang te wachten tot de eerste gigantische pinguin (ca 70 cm) zich aankondigt. Om stil van te worden en dat wordt hij ook.

De pinguïns zijn erg schuw en het lijkt erop dat hij niet naar zijn nest durft om de jongen te voeden omdat enkele onoplettende toeristen zijn route blokkeren.
Langzamerhand beweegt hij zich richting land; met respect gevolgd door al die aanwezigen. Het is in alle opzichten indrukwekkend. We vragen ons alleen af hoe lang deze situatie hier nog in stand wordt gehouden. Want wat als je je als toerist niet houdt aan de spelregels? In ieder geval zijn de versteende bomen al geplunderd. Grrrr.
We staan met de camper op de parkeerplaats van een camping, met de 'tv' op de Curio Bay. Een baai die als kraamkamer dient voor de Hector dolfijnen. Alweer zo'n bedreigde diersoort die we de volgende dag voorbij zien komen. Het water is te koud om zo in te zwemmen, maar een paar surfers met wetsuit hebben de eer om samen met de dolfijnen in de golven te duiken. Ze komen heel dichtbij en zijn ongelooflijk nieuwsgierig.



Kerstavond staan we samen met een paar andere campers verlaten van de bewoonde wereld; zicht op een prachtig marsh landschap, de kachel aan, glaasje erbij. Wat is dit leven toch heerlijk.
Eerste kerstdag gaat de tocht verder. Af en toe stappen we uit voor een kleine wandeling naar een waterval of strandje. We maken eindelijk een foto van een dode possum op de weg, die in Nieuw Zeeland in grote getale liggen. We stuiten op lepelaars voor we een camping vinden waar we ons diner bereiden. En het is mooi weer!

Sinds tweede kerstdag weten we het verschil tussen seals (zeehonden) en sea lions (zeeleeuwen). Het is erg indrukwekkend en beangstigend als je op het strand staat en er een zeeleeuw zich uit het water opricht en naar je toe komt rennen. Dan doe je echt wel een paar stappen achteruit.
Het strand waar we lopen blijkt een ontmoetingsplaats te zijn voor zeeleeuwen. Meerdere komen elkaar opzoeken om uiteindelijk weer samen weg te zwemmen. Adembenemend spannend en mooi!


De Kerst sluiten we af bovenop een heuvel met zicht op een surfersstrand, net buiten Dunedin.
Doe ons volgend jaar maar weer zulke kerstdagen!


No comments:

Post a Comment

Contributors

Followers