Wednesday, November 16, 2016

Wennen in Nieuw Zeeland

We zitten inmiddels al 10 dagen in Nieuw Zeeland, dus het wordt weer tijd voor een berichtje.
Onze camper halen we op in Auckland, maar deze is nog niet helemaal gereed en krijgen we een personenauto te leen om alvast boodschappen te doen (en gebruiken we meteen om aan het verkeer te wennen).
De eerste nacht blijven we dicht bij Auckland en overnachten we in Orewa; we moeten eerst even behoorlijk acclimatiseren. Het is lekker warm en er heerst een ontspannen eiland-sfeertje. Dat lijkt heerlijk, maar alles is ook veel minder gestroomlijnd dan in Japan; het is rommelig rondom de huizen, wc's zijn niet zo schoon en de mensen zijn veel minder toeschietelijk. Veel inwoners zien er werkelijk niet uit en blinken uit in obesitas. We hebben echt last van een cultuurshock.
Het is ook wennen in de camper. Hoewel we veel reizen met de camper van Annemarie en Remco, is deze camper weer heel anders. Hoe richten we het gezellig en doelmatig in? Hoe slapen we het beste? En waar kamperen we?

Vanuit Auckland rijden we langs de oostkust naar het noorden (het Northland). Het is overal even mooi.



In Leigh kamperen we in het wild, in Parua Bay op een camping bij een geƫmigreerde Zwitser, die ons waarschuwt voor de zware storm de komende twee dagen.
We willen eigenlijk doorsteken naar de westkust voor een kauri-bos, maar het wordt afgeraden om naar het westen te rijden. We bekijken in de buurt een veel kleiner, maar eveneens prachtig bos met kauribomen, voordat we weer naar het zuiden afzakken en de desolate Oostkust gaan verkennen.


Getipt door een paar andere reizigers maken we onderweg nog een uitstapje naar Waipu, voor een grot met glimwormen. Na een paar uur gewandeld en niets gezien te hebben, gaan we naar de grot die we aan het begin zagen. En inderdaad, al 100 meter de grot in zien we een prachtig schouwspel van blauwe lichtjes.

De campings blijken erg duur en niet altijd even goed te zijn en we gooien het roer om. We zijn niet voor niets Self Contained, dus laten we daar vooral gebruik van maken. We blijken 's avonds makkelijk te kunnen leven op de accu van de camper. En de wc kan je ook gewoon gebruiken. Douchen hoeft ook niet iedere dag. En zo komt het dat we op de meest prachtige vrije natuurkampeerplaatsen terecht komen. De vrijheid tegemoet!

Het is weer heerlijk zonnig als we op het schiereiland Coromandel rondtoeren. De weg meandert langs de kust en door de bergen. De weg aan de westkant is heel smal en super spannend. En zo mooi!
De noord-oost kust langs de Bay of Plenty wordt wel de mooiste route van de wereld genoemd. We nemen hier dus rustig de tijd voor en de route is inderdaad adembenemend.







Op de East Cape (het meest oostelijke puntje van Nieuw Zeeland, tegen de datumgrens aan) staan we in de duinen op 10 meter afstand van de zee. Er staan veel tentjes en we grappen nog, dat we bij een tsunami alle kampeerders aan boord krijgen....
De wekker staat op 5.00 uur en we zien een prachtige zonsopkomst, voordat we nog even naar de vuurtoren op de kaap klimmen.



Na een paar dagen zonder internet en telefoon belanden we in Tokomaru bay aan de oostkust en horen we dat het zuidereiland is getroffen door een zware aardbeving van 7.8 op de schaal van Richter en dat er tsunami-waarschuwingen zijn uitgegaan voor de hele oostkust, dus ook van het noordereiland.
De afgelopen dagen hebben we steeds heerlijk geslapen op de stranden. Misschien was dat met internet en telefoon wel anders geweest...



Contributors

Followers