Tuesday, April 26, 2011

Een dagje Namanga

Vanmorgen uitgeslapen tot 8.30 uur. Heerlijk. Maartje was om 8.00 uur al aan het werk met Tanei. Na het ontbijt met Hans Namanga te voet verkend. Het is verbazingwekkend om te zien hoe anders de Somaliƫrs (moslims) zijn dan de Kenianen. Ze groeten niet, kijken compleet langs je heen, lachen niet en geven absoluut geen toestemming om iets te fotograferen. De Maasai en andere Kenianen zijn het tegenovergestelde. Wel vragen veel mensen geld voor een foto, maar wij willen daar niet aan meedoen.
Op de markt staan de winkeltjes van Kenianen en Somaliƫrs door elkaar. We herkennen een paar dames van het koor en worden hartelijk begroet. In het Islamitische theehuis chai gedronken en daar toevallig Paul Oshoki tegen het lijf gelopen. Hij was blij om ons te zien, want hij had zaterdag tevergeefs op ons zitten wachten.
De wegen zijn stoffig en liggen vol troep. Een vuilnisbelt midden tussen de winkeltjes. Geen initiatief van de winkeliers om ook maar iets op te ruimen. Heel jammer.
Het was wel een heel leuke wandeling om zo een indruk van Namanga te krijgen.
Naast alle borden die uitnodigen tot Bijbelstudie, blessings, fun to learn, goede geneeskundige zorg, nog een leuke uitnodiging om te slapen in ‘God's favour hotel’.

Maartje senior



  
Vandaag een dag van voorbereidingen voor de rest van de dagen. Samen met Tanei de workshop voor de secondary school studenten bedacht. We nemen met hen het contract door voor de sponsoring van hun studie. Daarna gaan we met ze in gesprek wat het voor hen, hun familie en community betekent om te kunnen studeren. Daarna maken we de stap naar de ‘tegenprestatie’. Wat kunnen zij doen voor de school en de community waar ze vandaan komen? En tenslotte laten we hen een stukje schrijven voor de website van het Catharina Fonds.
Hoewel het leuk zou zijn om ze zelf het stukje op de website te laten plaatsen, kiezen we daar toch niet voor. De meeste studenten kunnen nog niet met een computer overweg. We kiezen voor de inhoud in plaats van de ‘technische computer cursus’.
 Vanmiddag Susan ontmoet. Zij is een van de leraren van de Special Need Education en heeft ons veel verteld over de vroeghulp en de ondersteuning die zij bieden aan de gezinnen van een kind met een beperking.
Morgen gaan we vier gezinnen met een gehandicapt kind bezoeken, om te kijken hoe deze hulp wordt gegeven en wordt ervaren. We gebruiken het als onderdeel van een studie om de problemen rondom onderwijs voor kinderen met een beperking in beeld te brengen. Naast de onderzoeksmatige kant is het bovenal een bijzondere ervaring dat we met Susan mee mogen en welkom zijn in deze speciale gezinnen. 

Maartje junior

Contributors

Followers