Sunday, October 16, 2016

Over de goddelijke dingen in het leven

We maken een dagtripje naar het toeristische Otaru, maar verwachten er niet te veel van en gaan dus eerst naar het in onze ogen veel leukere Yoichi. Met nog geen doel voor ogen lopen we vanuit het station regelrecht een prachtig gebouw binnen. Het blijkt een whisky-destilleerderij te zijn. Ooit besloot een Japanner de kunst af te kijken van de Schotten en startte zo'n kleine 100 jaar geleden zijn eigen whisky merk, Nikka. Het is leuk om even te kijken en we vergapen ons aan de prachtige bouwwerken. Bij de gratis proeverij is het opeens niet meer zo stil en na afloop loopt iedereen wankelend het terrein af.

De volgende dag verlaten we het koude Hokkaido en gaan met de shinkansen terug naar het hoofdeiland Honsu. We overnachten in Utsunomiya, waar we een leuk klein appartementje als airbnb hebben, om van daaruit de volgende dag Nikko te bezoeken.
We missen de trein, waardoor we Utsunomiya nog wat kunnen verkennen. In een klein onopvallend tempeltje komen we dit prachtige exemplaar tegen, met een opvallende boodschap.












In Nikko zijn de tientallen tempels allemaal even prachtig.
De geschiedenis van Nikko gaat terug naar de 8ste eeuw. Het hele complex is inmiddels Unesco Werelderfgoed. Eén van de belangrijkste tempels staat momenteel in de stijgers, sterker nog, er is een grote loods omheen gebouwd. Binnenin de loods kunnen we tot boven het dak klimmen, wat een een hele mooie manier is om eens goed te zien hoe vernuftig zo'n tempel is gebouwd.


Hoe word ik een Japanner - deel 2

Opvallend is de uitgesproken liefde of aandacht voor bepaalde zaken. Natuurlijk kennen wij dat ook, maar toch lijkt het hier wel een beetje anders.

Liefde voor dieren

In de steden zien we niet veel huisdieren op straat. We zien ze wel in de parken, waar de honden en hun baasjes elkaar treffen. Er ontstaan hele conversaties tussen de bazen en bazinnen én ze spreken met elkaar af. Wie showt wie?
Om de honden verder het leven te veraangenamen zijn er automaten waar van alles voor de lievelingen te koop is.
Maar hoe kom je eigenlijk aan een hond of een poes in de grote stad? Nou, dan ga je naar de dierenwinkel. Hoever gaat de dierenliefde eigenlijk?




Liefde voor de schoonheid

Shinto gelooft in natuurgoden, die zich op allerlei manieren kunnen tonen. In prachtige natuur, maar ook in stenen, bruggen, beelden of bomen etc..
De wonderschone tempels en de manier waarop die gebouwd en ingericht zijn dwingen respect af. Adembenemende schoonheid.
Des te wonderlijker is de wijze waarop een stad gebouwd is en hoe alle huishoudens bijvoorbeeld van stroom voorzien zijn. Het valt niet te rijmen.



Liefde voor de medemens
Respect is een woord dat hier nog inhoud heeft. De conducteur draait zich om als hij de coupe uitloopt en maakt een buiging.
Je draagt een mondkapje als je een beetje verkouden bent, zodat je de ander niet kunt besmetten.
Blinden kunnen op straat het spoor haast niet bijster raken. Overal zijn blindengeleidetegels en signalen, tot je bijna gek wordt van de piepjes.
En gelukkig zie je hier mensen met een verstandelijke of een lichamelijke beperking gewoon op straat.


Maar als je een tatoeage hebt, mag je niet in de onsen. En openlijke homoseksualiteit moeten we hier nog tegenkomen.
Volgens een van onze airbnb-gastheren is de Japanse samenleving homogeen (we hebben inderdaad naast toeristen nauwelijks andere van origine buitenlanders gezien) en erg conservatief. Hij vindt daarom Japan maar saai.
Of wij dat ook vinden zoeken we de komende weken uit.

Contributors

Followers