Saturday, December 31, 2011

Happy New Year



Vandaag de zonsondergang bekeken vanaf Pou Si, maar helaas was het net vandaag bewolkt. Toch een mooi plaatje geworden.
De kroegen zijn voorbereid op een groot feest.
En er hangen de hele avond al allemaal grote lampionnen met kaarsjes in de lucht. Echt een geweldig gezicht.
Ook voor jullie een gelukkig nieuwjaar!

Wat-lopen in Luang Prabang



Luang Prabang is inderdaad een sfeervolle en vredig kleine plaats, waar de Mekong en Nam Kha samenkomen. Op de eerste dag maken we een grote wandeling kris-kras door de stad, voornamelijk van de ene Wat naar de andere. Een Wat is een monnikenklooster, met minimaal 1 groot Boeddha-beeld. We raken in gesprek met een novice (leerlingmonnik) en hij vraagt of we op een avond Engelse les willen komen geven.

's Avonds vinden we een bijzondere eettent voor Laos fondue, geen toerist te bekennen, waar iedereen zijn eigen eten kookt op een hot pot, die in een gat in de tafel wordt gehangen. Op een soort pan op het vuur kun je vlees braden, terwijl je in de rand van de pan soup met groenten en noodles kunt koken. De Laotiaanse variant op ons steengrillen. Heerlijk!




De volgende dag bezoeken we het voormalige paleis van de koning, dat nu nationaal museum is. Een hoop pracht en praal, waaronder veel internationale geschenken. In de garage staan een aantal geweldige old timers.

Via een bamboebrug lopen we nog even naar de overkant van de Nam Kha en zijn net op tijd terug voor de Engelse les in het klooster. Ook Aynsley gaat mee. Het is een belevenis op zich. In een oud klaslokaaltje zitten een stuk of 15 drukke puberende leerlingmonnikjes, waarvan er maar een paar in staat zijn een hele Engelse zin te maken. Maar het is erg leuk om te doen en het klooster op deze manier te zien.
Vanochtend zijn we om half zes opgestaan om te zien hoe de monniken een tocht door de stad maken om eten en soms geld in te zamelen bij de bevolking. Ze hebben allemaal een afgesloten pan bij zich waar alles in wordt gestopt. Langs de straten zitten her en der groepjes mensen klaar met hun gift. De monniken eten alleen 's ochtends om 7 uur en om 12 uur. In de middag en avond mag er alleen worden gedronken.





Vanavond is het Oudjaar en we zijn benieuwd naar wat ons te wachten staat. Er zijn veel aankondigingen in de toeristische restaurants en bars, maar ook de lokale bevolking viert Nieuwjaar, maar er zijn nog veel meer Nieuwjaar vieringen, waaronder die in april (en dan gaat het om het jaar 2555).

Morgen gaan we met een minibusje naar Phonsavang, naar de Plain of Jars. We hebben besloten om voor de resterende dagen niet meer de lange reis naar het zuiden te maken, maar in het noorden te blijven. Er is hier nog genoeg te zien.

Contributors

Followers