Sunday, January 08, 2012

Nam Lik eco-village

Vanochtend zijn we naar het Nam Lik eco-village vertrokken. We worden op de afgesproken tijd opgehaald met een mini-van en moeten een eindje verderop in Vientiane een kwartiertje wachten omdat er misschien nog 5 of 6 mensen meegaan. Het kwartiertje wordt een uur en de mannen van het busje lopen een blokje om naar het busstation om klanten te ronselen. Zoals gewoonlijk vertrekt de mini-van als alle 11 zitplaatsen zijn opgevuld. De Chinese chauffeur rijdt als een gek door dorpjes, toetert iedereen van de weg, haalt alles in en we denken dat de schokbrekers het niet tot Vang Vieng redden. Dat laatste zullen we nooit weten, want na twee uur mogen wij eruit. We worden van de hoofdweg opgepikt door een aftandse pick-up en worden naar het eco-village gebracht.
Het blijkt een geweldige plek te zijn, diep in de rimboe en aan een prachtige rivier. De beheerder, Richard, is een maffe Franse bioloog en insecten-expert, gitarist, kunstschilder, kok en kampioen dubbele salto op de ski!! De gemeenschappelijke ruimte staat vol met vitrines met insecten, spinnen en slangen op sterk water. Daarnaast houdt ie nog twee boa constrictors, kameleons, wees-aapjes, enzovoort.
Naast ons is er nog een ander Nederlands stel en een Belgische AIO-er die de weaver ants bestudeert. We slapen in mooie blokhutten op palen en dat Richard kok is geweest wordt meteen duidelijk bij de lunch. Er is geen menu; alle gasten eten wat de pot schaft, maar dat is dan ook voortreffelijk.
's Middags gaan we kayakken. We worden stroomopwaarts getrokken met een motorboot en in een schitterende omgeving aan ons lot overgelaten. Bij de laatste stroomversnelling gaat het mis, komen we dwars op de stroomrichting te liggen en we slaan om. Maartje kan nog net de zak met de camera redden, maar ondanks dat ie in een speciale zak zit zijn we bang dat de camera is overleden. Met veel moeite bereiken we zwemmend een rots, waar een jongetje met een longboat roerloos blijft zitten. De camera blijkt gelukkig droog, de boot met peddels is nog in Hans' bezit en zijn sandalen drijven nog onder de boot. En ondanks dat we niet zo'n zwemmers zijn, is het heerlijk om even in het water te plonsen.
 

Er is veel te zien en we mogen gebruik maken van allerlei materiaal. Aan de overkant van de rivier wandelen we naar de waterval. Hans heeft nog energie over en maakt gebruik van de mountainbike. De tocht voert langs onder andere diverse kalkoventjes waar houtskool wordt gemaakt. De derde dag nog een wandeling over wat in het regenseizoen het orchideenpad is, waarna we na de lunch met Richard en de Laotiaanse eigenaar David terugrijden naar Vientiane.

Contributors

Followers