Friday, May 06, 2011

Olmanie


Vandaag gaan we naar Olmanie. Deze school ligt diep in de ‘interior’, maar op de mooiste locatie van allemaal. We gaan er een nieuw, door het Catharina Fonds betaald, klaslokaal openen. Joshua, een nieuw lid van de board in Namanga, gaat met ons mee. De lange onverharde weg loopt via Tanzania en is alleen met een goede fourwheel drive te nemen. We krijgen een hartelijke ontvangst door schoolkinderen en leraren maar ook door vele ouders, die erg betrokken zijn.
De afgelopen maand is door de 1% Club ook het bedrag voor een kleine veestapel rondgekomen. Als extra verrassing mogen we dus ook 5 koeien en 5 geiten aanbieden. Het vee wordt al een tijdje in bedwang gehouden en na het openen van het klaslokaal gaan we snel door met een bijzondere taak: het overdragen van het vee aan de school en het brandmerken van het vee met een merk van het Catharina Fonds. De kudde blijft eigendom van het Catharina Fonds, de school heeft het vruchtgebruik ervan. Zo zal de melk gebruikt worden voor de maaltijden van de leerlingen, of verkocht worden ten gunste van materialen voor de school. Daarnaast wordt het vee gebruikt om leerlingen te leren hoe ze met de dieren om moeten gaan. Voor de Maasai is vee erg belangrijk en brengt het onderwijs en de traditionele manier van leven dichter bij elkaar.
Het vee drijven we, onder begeleiding van zang en dans, naar de kraal waar ook de scholieren en ouders staan te wachten. Zowel de dieren als wijzelf worden bij de ingang gezegend, dat wil zeggen besprenkeld met melk uit kalebassen. De brandijzers worden uit het houtvuur gehaald en Maartje, Hans, Koringo en Joshua mogen allen een koe merken, Tanei een geit. Het is een hectische toestand en de koeien en kalveren zijn amper in bedwang te houden. Vooral het merken van de geiten ziet er zielig uit.
Hoe zielig ook voor de beesten, voor alle aanwezigen is het een groot feest. Er wordt door iedereen gedanst en gezongen en een paar kinderen voeren traditionele dansen op. De vliegen hebben intussen hun eigen feestje omdat ze de melk hebben ontdekt op de fotocamera. Na de dans willen veel mensen een woord van dank zeggen en zien een paar sprekers de kans om de speech wel heeeel lang te maken. Uiteraard sluiten we het evenement af met een maaltijd met geitenvlees, rijst en aardappels.
De ceremonie wordt een onvergetelijk gebeuren op een schilderachtige plek.

Contributors

Followers