Monday, July 12, 2010

Olmanie


Vandaag een bezoek gebracht aan de 10e en laatste school die door het Catharina Fonds wordt gesteund. De school ligt afgezonderd van de rest en is alleen ‘goed’ bereikbaar met een landrover. De weg gaat door Tanzania en is bijna een kermisattractie met zoveel hobbels, kuilen en ‘afdalingen’. Samen met leden van de board gingen we op weg. De meeste leden waren er zelf ook nog nooit geweest. We zouden om 11.00 uur vertrekken, maar dat werd uiteindelijk half een. Bij aankomst zaten er meer dan 70 ouders in prachtig traditionele Maasai-kledij onder een boom op ons te wachten. Het was inmiddels al 14.00 uur en de ouders zaten daar al sinds 11.00 uur. In onze ogen schandalig, maar niemand schijnt het hier erg te vinden. Het was een geweldige, lange meeting waar alle leden van de board, belangrijke leden van community en gelukkig ook een aantal ouders uitgebreid aan het woord kwamen. Tussendoor was er een uitvoering met dans en zang. En last but not least kwamen wij zelf aan het woord en kregen we van de Maasai-ouders allebei een cadeau dat alleen aan belangrijke mensen wordt gegeven. Maartje een sjerp van kralen en Hans een met kralen versierde wandelstok. We zijn door deze ouders geadopteerd en hebben van hen ook een Maasai-naam gekregen. Hans heet nu Saruni, wat  ‘iemand waar je altijd naar toe kunt gaan’ betekent. Maartje heeft de naam Nalepo gekregen. Deze naam heeft twee betekenissen: ‘bron van de rivier’, maar ook ‘in staat om te voeden’.
Daarna weer een traditionele lunch, met geroosterd geitenvlees als voorgerecht en een bord vol traditioneel eten als hoofdgerecht. Ze vinden ons maar raar dat we zo weinig eten!
Het was een geweldige dag. Dit hadden we van te voren niet kunnen bedenken. De school is arm, maar de leraren zijn bereid om alles te geven om het onderwijs hier op een hoger peil te krijgen. En dat alles in een omgeving die zo mooi is. Maartje wil hier wel een tijdje verblijven om onderzoek te doen en om de school te ondersteunen. De head-teacher heeft haar al een bed aangeboden in het huisje waar al 6 leraren wonen. Iedereen is hier welkom en alles wordt gedeeld. En dat is heel erg oprecht!

Contributors

Followers