Friday, July 09, 2010

Scholenbezoek

We hebben inmiddels in twee dagen al 5 scholen bezocht.
Ook dit is weer erg speciaal. We worden overal heel officieel ontvangen door de head-teacher / principal en leden van de community. De community kiest een chairman die een verantwoordelijkheid heeft in de samenwerking met de school. En verder zijn er parent representatives en gewoon leden van de community die betrokken zijn bij de school.
De ouders zijn een belangrijke factor in de school. Beslissingen van de school worden pas genomen als de ouders het ermee eens zijn. Het Catharina Fonds (CF) stimuleert deze participatie ook. Er wordt pas geld gegeven als ook de school en de community hun best doen om zaken voor elkaar te krijgen. Een vorm van co-financiering / chipping in.
De regering betaalt een aantal leraren en de head-teacher. Dit zijn opgeleide mensen. Maar het aantal leraren dat een school toegewezen krijgt is nooit voldoende om het aantal kinderen les te geven. Er zijn dus ook (niet-opgeleide) leraren die door de ouders (soms) worden betaald en een paar leraren worden gefinancieerd door het CF.
Ook in de bouw van leslokalen is er sprake van co-financiering. En hoewel iedereen hier erg arm is, lijkt het wel goed te werken. Een school in de binnenlanden, die pas sinds kort een bijdrage krijgt van het CF, heeft in een zeer korte tijd zelf twee leslokalen en bankjes gefinancieerd. De ouders hebben hier daadwerkelijk koeien voor moeten verkopen. Deze school, Mopia, is tot nu toe de school die de meeste indruk heeft gemaakt. In een sneltreinvaart wordt hier het onderwijs ontwikkeld in een geweldige co-operatieve sfeer. En de ontvangst was er een om van te dromen.

Contributors

Followers