Saturday, November 26, 2016

Dansen op de vulkaan

Al  maanden geleden boekten we vanuit Nederland een 'Great Walk', een tramp, zoals ze hier zeggen. Great walks zijn wandelingen in de meest prachtige natuurgebieden in Nieuw Zeeland en worden beheerd door het DOC (Department of Conservation). Vanaf een folder en een website is het moeilijk te beoordelen wat je dan boekt. Dat het mooi zal zijn kan niet missen, maar wat er van ons verwacht wordt en hoe zwaar het zal worden is toch moeilijk in te schatten.
Vanaf de weg zien we diverse bergen liggen, waaronder de vulkaan die we gaan beklimmen. Het ziet er erg indrukwekkend en koud uit. We gaan eerst maar naar het informatiecentrum om te horen waar we de camper veilig neer kunnen zetten en om te checken wat we allemaal nodig hebben. Gelukkig rest er nog een extra dag om de laatste voorbereidingen te treffen. Voor deze keer maar even twee nachten op de camping en dat is maar goed ook. Het wordt ongelooflijk koud en de regen komt met bakken uit de hemel. De kachel staat van 's morgens vroeg totdat we naar bed gaan te loeien.
We pakken de rugzakken: slaapzak, kleding, pan, beker, voedsel voor 4 dagen, zaklamp, water; het moet allemaal mee. Teveel gewicht: dan maar de halve hoeveelheid nootjes en pinda's. En zo zijn we druk bezig om ons voor te bereiden op de Tongariro Northern Circuit.
De dag van vertrek is het gelukkig droog en rond 11 uur komt er een waterig zonnetje door. De vooruitzichten voor de komende dagen zijn wonder boven wonder goed te noemen. De afgelopen 3 weken is het in dit gebied ronduit slecht geweest, met regen, sneeuw en heel veel wind.
De eerste etappe belooft niet zo zwaar te zijn. Gelukkig maar, want we moeten bekennen dat we er toch wel een beetje tegenop zien om 4 dagen met bepakking zo veel en zo hoog te moeten klimmen. Maar niets is wat het lijkt. Door de enorme regen is de grond doordrenkt en glibberen we ons naar boven en naar beneden. We steken veel beekjes over om daarna de volgende heuvel te beklimmen. Het loopt erg zwaar en schiet vooral niet op. Maar uiteindelijk is de hut in zicht.
De hutten hier zijn erg basic. Bunk beds, met matrassen. Er zijn ouderwetse poepdozen, er is koud water en de gelegenheid om te koken. En gelukkig een kachel, die we de eerste avond hard nodig hebben.


Moe, maar ook voldaan duiken we onze slaapzak in om de volgende dag om 7 uur te vertrekken voor de zwaarste dag: de beklimming van de krater.


De tocht is pittig te noemen, zeker bovenop, waar we bijna omver worden geblazen door de stevige wind. Maar de uitzichten zijn adembenemend mooi met maanlandschappen, sneeuwtoppen, watervallen en kleurige bergmeertjes. Daar doen we het voor!
De afdaling is zo mogelijk nog zwaarder, met de enorme wind en de steile hellingen. Maar we redden het!
En zo lopen we nog 2 dagen door een geweldig gebied. We voelen ons stoer en sterk en trots dat we het gedaan hebben. Kom maar op met de volgende track: dit smaakt naar meer.




Via Poverty Bay naar de bergen

Vanaf de East Cape rijden we langs de oostkust naar Gisborne.
Onderweg maken we nog een stop in de buurt van Tolaga Bay om een wandeling te maken naar Cook's Cove, de inham waar kapitein Cook met zijn schip de Endeavour aan land kwam.
Via uitgestrekte schapenweiden leidt het pad ons naar een gat in de rotsformatie aan de kust, de Hole in the Wall, en de prachtige cove.
Cook en zijn bemanning werden hier vreedzaam door de Maori's ontvangen en verbleven er een paar weken om de scheepsvoorraden aan te vullen.








We rijden door naar Napier, dat in 1931 door een zware aardbeving is getroffen. De stad is daarna geheel in art deco stijl opnieuw opgebouwd, wat een heerlijke sfeer geeft.


Voordat we van de kust afbuigen stoppen we nog even voor een bezoek aan een wijngaard en een proeverij.Op het nippertje, want we waren bijna vergeten dat we de wijnstreek nu verlaten. De wijn smaakt er niet minder om en met veel te dure flessen witte wijn vertrekken we naar het binnenland. Nog één stop aan het Taupomeer en dan bereiken we het Tongariro National Park, waar de grote vulkaan Mount Ngauruhoe (Mount Doom uit Lord of the Rings) op ons wacht.


Contributors

Followers